How to: Solid (PVA) bags
Ik ben altijd op zoek naar nieuwe technieken om in te passen in mijn visserij. Sommige verdwijnen weer snel onderin de tacklebox, maar zo nu en dan blijft er eentje hangen. Het vissen met solid (PVA) bags is een methode die in mijn vaste arsenaal is gekomen sinds ik het voor het eerst inzette in de late najaar van 2020.
Voordelen aan het vissen met Solid bags:
- Je gooit je rig nooit in de knoop
- Zeer compacte voerplek
- Kan zowel instant als op een voerstek gevist worden
- Kan zowel werpend als met een (voer)boot ingezet worden
- Je kan een aantal solid bags voorbereiden waardoor je na een vangst weer snel en effectief aan het vissen bent
- Je kan in alles variëren. Vaak haakmaat en aas tot loodgewicht tot vulling van de solid bag
- Alleen een zeer modderige bodem is niet erg geschikt, maar verder is de solid bag in heel veel situaties in te zetten
Een mindere bijkomstigheid is dat je op wateren met veel witvis ook deze soorten wat meer zult vangen.
In dit artikel ga ik stap voor stap beschrijven hoe ik een solid bag maak en met welke materialen. Ook zal ik beschrijven wanneer ik ze graag inzet.
Materialen die ik gebruik
- Inline / central shocker lood 60-90 gram
- Leader +/- 60 centimeter
- Soepel onderlijnen materiaal
- Haak
- Line aligner/ krimpkous
- Aas
- Solid pva bags met loader
- Vulling (pellets, hennep, grondvoer)
De solid bag maken in zes stappen:
Stap 1: Eerst knoop ik een onderlijn van totaal 10-11 cm van haakbocht t/m lus. Ik gebruik hierbij een haak maat 6, maar je kan ook groter of kleiner gaan. Als aas gebruik ik een slow sinking maize of een 12 mm wafter. Ik wil graag dat het haakaas zweeft, maar dat de haak plat ligt. Je kan hierbij echter alle kanten op. Popups of een “normale” boilies kunnen prima gebruikt worden.
De onderlijn verbind ik via de lus aan een quick change swivel aan de leader. Als lood gebruik ik een inline/ central shocker lood. Deze is compact in formaat en dat is handig in de solid bag. Ook is de directe prik van een inline lood erg mooi meegenomen.
Stap 2: Volgende stap is het plaatsen van de onderlijn in het zakje. Ik doe het aas altijd in een punt en de haak zoveel mogelijk plat in de onderkant van het zakje.
Stap 3: Daarna vul ik deze met pellets. Ik gebruik graag een mix van verschillende formaten pellets niet groter dan 6 mm. Door de verschillende formaten is de oplostijd anders en heb je langer attractie rondom je haakaas. Ook hier ben je vrij om in het zakje te doen wat je wilt, maar houd het zoveel mogelijk bij kleine aasdeeltjes. Het idee van een solid bag is een hap van de karper waar je haakaas in zit. Een snelle snack en niet meer.
Het zakje vul ik met een laagje van 2-3 centimeter en daarna stamp ik met het loodje de inhoud wat bij elkaar. Uiteindelijk wil je dat het zakje goed strak gevuld is zonder teveel lucht.
Stap 4: Wanneer het zakje aangestampt is, vul je het verder tot ongeveer de helft of net erboven. Dit is per pva zak verschillend, aangezien er veel verschillende formaten zijn. Je wilt het zakje niet te vol hebben, want dan heb je geen materiaal om het zakje dicht te plakken. Ook wil ik geen al te grote zakken. Dit werpt niet fijn en het gaat om de snelle snack.
Stap 5: Stamp het zakje nog even goed aan om overbodige lucht eruit te halen en draai het zakje op “spanning” zodat de inhoud goed strak zit. Daarna maak je het pva materiaal nat rond de loader en dat plak je over het zakje. Je zou ook pva tape kunnen gebruiken, maar ik vind deze manier het makkelijkst en het werkt goed. Heb nog geen zakjes gehad die open gingen.
De laatste stappen zijn om de zak nog wat strakker te maken, zodat deze nog wat compacter is en net iets beter werpt.
Stap 6: Draai het zakje om en duw de inhoud wat naar binnen, zodat de hoekjes leeg zijn (zie onderstaande foto). Daarna maak je dat hoekje nat en vouw je het naar binnen. Houd deze een paar seconden vast en plak je ‘m op de onderkant. Dat herhaal je met het andere puntje, waardoor het zakje wat aerodynamischer is.
Op bovenstaande foto zie je mijn solid bag wanneer die klaar is. Het gewicht van het totale zakje is, afhankelijk van het loodgewicht, tussen 110 – 140 gram.
Om het geheel af te ronden prik ik enkele gaatjes in de solid bag zodat het lucht eruit kan ontsnappen. Dit zorgt ervoor dat je presentatie netjes op z’n plek blijft als deze op de bodem komt te liggen.
Voordat ik het zakje inwerp of uitvaar met de (voer)boot doe ik graag nog wat goo op de buitenkant van de solid bag om het geheel nog wat extra attractie mee te geven. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om een liquid in het zakje toe voegen voordat je deze dicht maakt.
Gebruik van Solid bags
Mijn visserij bestaat voornamelijk uit korte nacht- of dagsessies. In deze tijd moet ik zo effectief mogelijk zijn. Vooral in de koudere maanden (het gaat hier voornamelijk om watertemperatuur) opteer ik voor compacte stekjes of single gevist popups / wafters.
Waarom vissen met solid bag?
Een van de redenen waarom ik solid bags inzet is het centraal maken van mijn haakaas. Als je pva zak oplost is het haakaas het meest opvallendst aan aas. Deze techniek wordt ook in andere visserijen toegepast, zoals bij vissen met de method feeder.
Ver werpen
Je zou het in eerste instantie niet verwachten, maar als je de solid bag goed compact maakt is het mogelijk om er erg ver mee te werpen. De solid bag is vrij aerodynamisch en er slingert geen rig (met aas) met achteraan wat ook weer voor extra weerstand zorgt.
Onderwater rommel
Een ander voordeel van het gebruik van solig bags is dat ze een perfecte presentatie opleveren. Het maakt niet uit of er wier of lellies groeien of dat er veel bladafval op de bodem ligt. Met solid bags ligt je haakaas altijd goed. Op deze manier zit je met veel vertrouwen achter de hengels.
Ready to go
Omdat solid bags wat moeite en tijd kosten om te maken, bereid ik er thuis altijd al een aantal voor. Op deze manier kan ik aan de waterkant gelijk aan de slag. Ook kan ik dan snel schakelen als ik opnieuw moet inwerpen of na het vangen van een vis. Via loop to loop methode kan ik de solid bags eenvoudig wisselen.
Let op: zorg er wel voor dat je leader, lood en rig helemaal droog zijn als je een nieuwe solig bag in elkaar zet.
Samengevat
Solid bags is een hele goede methode om karper te vangen. Zowel klein als groot. Ook kan deze methode gebruik worden in alle seizoenen en is een zeer effectieve manier van het vissen op karper. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit waar je inwerpt, je zit altijd goed te vissen.